Wtorek 15 maja 2018 r. to kolejny dzień warsztatów w pracowni gastronomicznej. Tym razem gościliśmy 23 przedszkolaków z grupy „Kubusie”.
Tematyką zajęć z młodymi adeptami sztuki kulinarnej były proste i lekkie dania kuchni wiosenno-letniej. Dzieci przygotowywali pizzę z warzywami i szynką, naleśniki suzette z sosem pomarańczowym i kolorowe galaretki.
Przedszkolaki sporządzały te wyśmienite dania pod okiem dziewcząt z klasy IITG i nauczyciela przedmiotów gastronomicznych, p. Krzysztofa Zielonki. Nasza młodzież zapoznała swych młodszych kolegów z nowoczesnym wyposażeniem pracowni i tajnikami sztuki kulinarnej poprzez wspólne gotowanie, degustacje i zabawy.
Zajęcia zakończyły się wręczeniem dyplomów i degustacją wykonanych potraw, a szybkość z jaką dania i słodkości znikały ze stołów świadczy o sukcesie przedszkolaków w sporządzaniu lekkich przekąsek.
Mamy nadzieję, że ciekawe warsztaty z dziećmi rozbudziły kulinarne zainteresowania, które wykorzystają w domowych pracach w kuchni.
Serdecznie zapraszamy na kolejne warsztaty, a w przyszłości najbardziej wytrwałych do naszej szkoły, bo wodzisławski Ekonomik kształci najlepszych specjalistów w swych zawodach, o czym świadczą liczne osiągnięcia w konkursach oraz wysoka zdawalność egzaminów zawodowych.
A jak było zobaczcie sami w galerii…
Autor: Krzysztof Zielonka