środa, 24, styczeń 2018

Lekcja otwarta - Smaki i aromaty kuchni w „Panu Tadeuszu”

18 stycznia 2018r. w naszej szkole odbyła się lekcja otwarta języka polskiego w korelacji z technologią gastronomiczną. Klasa II a Technikum Gastronomicznego wraz ze swymi nauczycielami zgłębiała temat: Smaki i aromaty kuchni w „Panu Tadeuszu” znakiem zachowania dawnego obyczaju.

W czasie lekcji omawiano posiłki, jakie jadano w Soplicowie oraz tradycje, jakie temu towarzyszyły, a wszystko poparte odpowiednimi cytatami z naszej epopei narodowej. Prawdziwego smaku lekcji, w której uczestniczyli zaproszeni goście, dodały potrawy, przygotowane wcześniej przez uczniów pod czujnym okiem nauczycieli na lekcjach technologii gastronomicznej. Można było skosztować chłodnika litewskiego, kurczaka po staropolsku, figateli, kontuzy i blemasów popijając miodunką.

Uczniowie mogli nie tylko przekonać się, że przepisy kuchni staropolskiej nie tracą swej aktualności, ale też zobaczyć, jak można połączyć wiedzę zdobywaną na różnych przedmiotach.

środa, 24, styczeń 2018