Sushi, popularna japońska potrawa, to nie tylko połączenie ryby i ryżu. To prawdziwa sztuka, która wymaga cierpliwości, precyzji i zaangażowania. Dlatego, kiedy nasi uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach sushi, nie zawahali się ani chwili. To wydarzenie, zorganizowane w naszej szkole, miało na celu wprowadzenie młodych ludzi w świat japońskiej kuchni i pokazanie, że gotowanie to nie tylko praktyczne umiejętności, ale także sztuka.
Uczniowie klasy III uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach lekcji pracowni gastronomicznej uczestniczyli w warsztatach z sushi pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych Krzysztofa Zielonki.
-
Uczniowie uczyli się sporządzenia ryżu, a następnie formowali nigiri, hosomaki, futomaki i california maki - tłumaczy nauczyciel Krzysztof Zielonka.
Warsztaty sushi były znakomitą okazją do połączenia nauki z praktyką, a także do rozwijania umiejętności współpracy i zdobywania nowych doświadczeń. Uczniowie nie tylko nauczyli się, jak przygotować to wyjątkowe danie, ale także zrozumieli znaczenie cierpliwości, precyzji i staranności w kuchni.