Naleśniki, te delikatne placki smażone na patelni, które można nadziewać niemal wszystkim, od dżemu po ser i szpinak, są ulubionym daniem wielu osób na całym świecie. W naszej szkole, postanowiliśmy przypomnieć smak tej wyjątkowej potrawy, organizując szkolny konkurs naleśników. To wydarzenie, które połączyło smakoszy, kucharzy amatorów i pasjonatów dobrej kuchni w jednym miejscu.
Naleśniki: tradycja i kreatywność
Naleśniki są tradycyjnie związane z kuchnią wielu krajów, ale także pozostawiają pole do kreatywności, jeśli chodzi o ich nadzienie i podawanie. Nasz konkurs miał na celu podkreślenie zarówno tradycji, jak i innowacyjności w przygotowywaniu tej potrawy.
-
Kolejny już raz zaprosiliśmy Was do udziału w szkolnym konkursie gastronomicznym „Naleśniki inaczej”. Do rywalizacji przystąpiło 11 uczestników z klas I, II, III i V o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Wasza kreatywność, zaproponowane smaki i gastronomiczne zaangażowanie sprawiły, że wyłonienie zwycięzców było nie lada wyzwaniem - mówi jedna z organizatorek konkursu, Judyta Lamża.
Ocena i nagrody
Jury pod przewodnictwem Pana Jakuba Grzybka - właściciela i szefa kuchni w Restauracji Szwajcaria w Wodzisławiu Śl , mieszczącej się przy ulicy Ks. Kubsza 9 zdecydowało:
- I miejsce zdobyła Laura Kristof, która przygotowała „Prezent w koszulce”,
- II Natalia Szczęśniewska
- III Kacper Szopa.
- Wyróżniona została także praca uczennicy klasy I Oliwii Tatarczyk.
W konkursie udział wzięli: Magdalena Grzegorczyk, Martyna Ciura, Emilia Maksym, Natalia Warsz, Iga Piecowska, Wiktoria Langrzyk, Nicola Korbel.
Dziękujemy
-
Wszyscy nagrodzeni zostali pamiątkowymi dyplomami, nagrodami od firm „Agro Wodzisław” i „Prymat”. Laureaci otrzymali profesjonalne patelnie , a zwyciężczyni konkursu obdarowana została przez naszego gościa Pana Jakuba Grzybka zaproszeniem na kolację degustacyjną dla dwóch osób, w jego restauracji. Wszystkim bardzo dziękujemy za udział i gratulujemy ciekawych pomysłów. Panu Jakubowi z kolei dziękujemy za wizytę w naszej szkole, ufundowanie wyjątkowej nagrody i miłe słowa o gastronomach z Ekonomika - podsumowała zmagania nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka.