Ostatnia już kulinarna mobilność uczestników projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) dla reprezentacji wodzisławskiego Ekonomika rozpoczęła się podróżą z Krakowa do Paryża i dalej pociągiem TGV do Bretanii.
Dziś spotykamy się w Lycée La Closerie - professionnel hôtelier school w Saint-Quay-Portrieux we Francji z naszymi partnerami projektowymi z Włoch, Słowenii, Turcji i z Rumunii oraz oczywiście gospodarzami mobilności.
Przez 5 dni będziemy gotować i degustować narodowe dania Kuchni Francuskiej oraz typowej dla Bretanii. W programie również zajęcia kulturowo-integracyjne, zwiedzanie miasta i lokalnych zabytków. W ostatnim dniu zgodnie z założeniami projektu wycieczka kulturoznawcza.
Pierwszego dnia przedstawiono założenia i cele mobilności czyli szkoleń specjalistycznych dla kadry nauczycielskiej oraz szkoleń gastronomicznych dla młodzieży i ich opiekunów. Tradycyjnie zaprezentowali się wszyscy uczestnicy warsztatów promując swoje miasta i szkoły partnerskie projektu. Nasz Ekonomik zaprezentowali nauczyciel gastronomii i zarazem koordynator projektu Krzysztof Zielonka i uczniowie klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych Viktoria Świtała i Szymon Juszczyk, którym towarzyszyli nauczycielka gastronomii Judyta Lamża i anglistka Iwona Cesarz. Jak na każdym spotkaniu zgodnie z polskim zwyczajem wręczyliśmy gospodarzom tradycyjne słodkości i upominki promujące Śląsk, przy wsparciu Śląskiej Organizacji Turystycznej z Katowic. Wszyscy uczestnicy mobilności zostali również obdarowani polskimi czekoladkami i krówkami, które zawsze cieszą się dużą popularnością, nie tylko wśród młodzieży.
Zajęcia w kuchni rozpoczęliśmy od tradycyjnych Crepes i Galetters, czyli naleśników w słodkim i słonym wydaniu, charakterystycznych dla regionu Bretanii naleśników z mąki gryczanej z jajkiem, szynką i serem oraz dodatkami duszonych warzyw. Drugi dzień upłynął pod znakiem skorupiaków z pobliskiej zatoki – mozolnie gotowaliśmy Crustacean Bisque – zupę z ryb i okolicznych skorupiaków. Na naszym stanowisku pracy pojawiły się krewetki, langustynki, krab pająk, krab aksamitny, homar oraz liczne warzywa, a także koniak i szampan. Wszystkie potrawy smakowały znakomicie.
Po takich działaniach w szkolnej kuchni każdego dnia obowiązkowo spacer , zwiedziliśmy miasteczko, port i okoliczną plażę z pięknymi widokami.
A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019