Po covidowej przerwie w wyjazdach zagranicznych projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP), 11 października 2021 r jesteśmy w tureckiej szkole średniej w Kayseri. Po wizytach zagranicznych uczniów w naszej szkole i wizycie szkoleniowej dla specjalistów w Turcji w 2021r, przyszedł czas, aby nasza młodzież uczyła się kuchni zagranicznych partnerów. Rozpoczynamy od tradycyjnej kuchni tureckiej i regionalnej kuchni anatolijskiej.
Nasz Ekonomik reprezentują Weronika i Wiktoria z klas czwartych technikum gastronomicznego i hotelarskiego pod opieką nauczycieli Izabeli Głomb i Krzysztofa Zielonki.
W pierwszym dniu uczniowie zapoznali się z turecką szkołą, ich kierunkami kształcenia oraz poznali naszych partnerów projektowych z Francji, Słowenii, Rumunii, Włoch, gospodarzy czyli Turcję i oczywiście nas koordynatora głównego, czyli Polskę. Odbyła się prezentacja szkół i miast partnerskich, nie inaczej jak w języku angielskim. Wręczyliśmy też drobne polskie słodkości i upominki promujące Śląsk, za które serdecznie dziękujemy Śląskiej Organizacji Turystycznej z Katowic.
Po części organizacyjnej rozpoczęliśmy warsztaty gastronomiczne – dziś była tradycyjna zupa Lentil, pieczywo-placki Lavas z mielonym mięsem i deser Sekerpare. Na kuchni oprócz muzyki tureckiej rozbrzmiewało 6 języków narodowych i nasz wspólny angielski, a wszystkie spajał ten uniwersalny – kulinarny.
A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019