Technikum Nr 2
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
Symbol cyfrowy: 343404
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Cykl kształcenia: 5 lata
Praktyka zawodowa: 8 tygodni
Języki obce:
1. Język angielski
2. Język niemiecki / język francuski
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1. układania diet;
2. analizowania i modyfikowania jadłospisów;
3. organizowania żywienia i usług gastronomicznych;
4. organizowania produkcji gastronomicznej;
5. wykorzystywania różnych technik wypieku i dekoracji ciast.
4. organizowania produkcji gastronomicznej;
5. wykorzystywania różnych technik wypieku i dekoracji ciast.
Pracę znajdziesz w restauracjach, gastronomii hotelowej, kawiarniach, punktach małej gastronomii oraz firmach cateringowych.
W trakcie nauki zawodu uczeń zdobywa 2 kwalifikacje potwierdzone certyfikatem:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.