Gotowanie to sztuka, która nieustannie ewoluuje i dostosowuje się do zmieniających się gustów i trendów społecznych. W Polsce kulinarne tradycje są głęboko zakorzenione, ale jednocześnie kucharze wciąż eksperymentują, tworząc nowe, innowacyjne smaki. Organizowany przez MAKRO Cash and Carry Polska S.A. z siedzibą w Warszawie konkurs „Nowoczesna Kuchnia Polska 2023” to wyjątkowa okazja dla młodych talentów kulinarnych, aby zademonstrować swoje umiejętności i kreatywność.
Z tej okazji korzysta nasza szkoła, a reprezentuje ją Natalia Kozider z kl. IIITG, która uczestniczy w programie edukacyjnym Szef dla Młodych Talentów edycja 2023/2024. W październiku uczestniczyła w szkoleniu kulinarnym w Akademii Inspiracji Makro w Krakowie. Tym razem tematem szkoleń były: „Sztuka pisania receptur” oraz „Nowoczesna Kuchnia Polska”. Natalia przygotowywała :
- Wytrawne tartaletki z groszkiem i sezonowymi grzybami, nadziewane wędzoną emulsją ziemniaczaną, podawane z orzeźwiającą maślanką.
- Pierś z gęsi w sosie jeżynowym z warzywami konfitowanymi.
Następne spotkanie w listopadzie.
- W czasie szkoleń Natalia ma możliwość praktycznego przećwiczenia różnorodnych technik kulinarnych, rozszerzenia wiedzy produktowej, czerpania informacji wprost od ekspertów i znanych osobistości ze świata gastronomii oraz zdobycia wiedzy i umiejętności komunikacyjnych przydatnych w pracy w gastronomii na różnych szczeblach. Wszystko to zwieńczy płatny staż w 5-gwiazdkowym hotelu latem 2024 roku - dodaje nauczycielka przedmiotów zawodowych Judyta Lamża.