Przyszli szefowie kuchni, mistrzowie gotowania zaczynają w Ekonomiku. To miejsce, w którym uczniowie uczą się sztuki przygotowywania potraw na najwyższym poziomie. Wszystko rozpoczyna się od podstaw, od nauki o surowcach, przyprawach i narzędziach kuchennych. Ale to tylko początek – uczniowie uczą się także o różnorodności kuchni, technikach gotowania, i przede wszystkim, jak budować smak. Jednak prawdziwą gratką są warsztaty i konkursy kulinarne, w których biorą udział. Tym razem pojechali do Krakowa.
Szef dla Młodych Talentów to inicjatywa prowadzona przez MAKRO oraz Akademię Inspiracji MAKRO. Celem projektu jest wsparcie przyszłych szefów kuchni – uczniów szkół gastronomicznych, którzy stawiają pierwsze kroki w swojej karierze. Program od lat tworzony jest we współpracy z nauczycielami szkół gastronomicznych.
Do tego projektu zaproszona została uczennica klasy III TG Natalia Kozider. Mogła ona, wraz z koleżankami i kolegami z klasy, uczestniczyć w inauguracji projektu w hali Makro w Krakowie. W poniedziałek zaprezentowali się uczestnicy działania i trenerzy, przedstawiony został też program.
-
Młodzież miała też okazję uczestniczyć w trzech warsztatach kulinarnych. Warto dodać, że wodzisławski Ekonomik został zaproszony do Krakowa spośród 100 szkół gastronomicznych południa Polski - podkreśla nauczycielka przedmiotów zawodowych Judyta Lamża.