Festiwal Śląskie Smaki to cykliczne wydarzenie, podczas którego prezentowane są różnorodne dania i potrawy charakterystyczne dla kuchni śląskiej. Jest to okazja do degustacji tradycyjnych smaków regionu i poznania bogactwa kulinarnej kultury śląskiej. Dziś jej miłośnicy spotkali się po raz siedemnasty. W Jastrzębiu-Zdroju były nasze uczennice: Magdalena Grzegorczyk i Agata Kołek.

W tym roku wybór menu stawiał na śląski stół w nowoczesnym wydaniu:
- Gości i jury częstowaliśmy śląskim kołoczem z rabarbarem, żurkiem na maślance z wątrobianymi kluseczkami i roladką z combra królika - mówi Judyta Lamża, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Podczas tegorocznego Festiwalu panie z jastrzębskich kół gospodyń biły rekord Polski na największy szałot. Miłośnicy zielonego talerza mogli spotkać się z promotorką kuchni warzywnej Kingą Paruzel, a kucharze: Remigiusz Rączka (za którego kciuki trzymaliśmy w sposób szczególny ;-) ) i Adam Borowicz prowadzili Bitwę Smaków. 

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

Zdjęcie z Festiwalu Smaku

festiwal smaku 13

festiwal smaku 14

festiwal smaku 15

festiwal smaku 16