Zakończyliśmy kolejne dwie mobilności projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (#KOKCOP), które odbyły się w Genui we Włoszech.
W czasie 5-cio dniowych warsztatów uczennice naszego Ekonomika, Technikum turystycznego Ewelina Dronszczyk oraz Technikum żywienia i usług gastronomicznych Dominika Omyła i Julia Rzemieniak, wraz z Dyrektorem ZSE Panią Marią Lach i nauczycielami Barbarą Waliczek oraz Krzysztofem Zielonką, koordynatorem projektu, sporządzali zakąski, zupy, dania mięsne i makaronowe, desery oraz ciasta charakterystyczne dla regionu Ligurii i narodowe potrawy kuchni włoskiej. Wśród nich znalazły się:
- Farinata – rodzaj zapiekanki z mąki z ciecierzycy;
- Tiramisu – słynny deser z mascarpone, biszkoptów i kawy;
- Pizza genueńska;
- Gellato Alla Crema – lody waniliowo-śmietankowe;
- Focaccia genovese – z cebulą, naturalna z oliwą, z suszonymi pomidorami, z oliwkami;
- Troffi – ręcznie robiony makaron z sosem Pesto i parmezanem;
- Gnocchi – kluseczki ziemniaczane podane z sosem orzechowym i parmezanem;
- Panna Cotta z sosem karmelowym i owocami;
- Pansoti w sosie orzechowym – pierożki z serem w sosie z orzechów włoskich;
- Pandolce – ciasto Bożonarodzeniowe, keks z orzechami i bakaliami;
- Minestrone Alla Genovese – zupa jarzynowa minestrone w wersji Genueńskiej;
- Ravioli z mięsem w sosie Bolognese;
- Sacripantina – ciasto biszkoptowe z kremem i rumem w postaci półkuli;
- ciabata – bułeczki drożdżowe;
- grissini – paluchy z ciasta drożdżowego;
- drobne ciasteczka.
Po zajęciach każdego dnia odbywała się druga część programu projektu – zapoznanie z kulturą i zwyczajami danego regionu i państwa, zwiedzaliśmy zabytki Genui, Starówkę, dom Krzysztofa Kolumba, Aquarium morskie, port i urokliwe uliczki Genui.
Warsztaty zakończyliśmy rozdaniem Certyfikatów Projektu KOKCOP przy udziale lokalnej prasy, gości, Dyrekcji Szkół i Naczelnika Wydziału Oświaty Genui.
Ostatni dzień zgodnie z założeniami projektu to wycieczka kulturoznawcza. Pojechaliśmy pociągiem do Santa Margherita Ligure i dalej pieszo, zwiedzając zabytki wzdłuż uroczego wybrzeża Morza Śródziemnego, do Portofino.
Teraz przed naszymi uczennicami i nauczycielami kolejne zadanie – przekazać zdobyte umiejętności i wiedzę na lekcjach w swoich klasach, zapewnie będzie smacznie.
A jak było, zapraszamy do galerii i na szkolnego Facebooka oraz na stronę projektu www.kokcop.eu, gdzie możecie znaleźć przepisy na te dania i nie tylko, aż w 7 językach oraz kulinarny słownik multimedialny.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019