Kolejna kulinarna mobilność uczestników projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) rozpoczęta.
Dziś spotykamy się w Valenje w Słowenii z naszymi partnerami projektowymi z Włoch, Słowenii, Turcji i z Rumunii.
Przez 5 dni będziemy gotować i degustować narodowe dania Kuchni Słoweńskiej oraz typowej dla regionu Valenje. W programie również zajęcia kulturowo-integracyjne, zwiedzanie miasta i lokalnych zabytków. W ostatnim dniu zgodnie z założeniami projektu wycieczka kulturoznawcza.
Pierwszego dnia przedstawiono założenia i cele mobilności C11 czyli szkoleń specjalistycznych dla kadry nauczycielskiej i mobilności C5 dla uczniów i opiekunów. Tradycyjnie prezentacje wyświetliły wszystkie szkoły partnerskie projektu. Nasz Ekonomik zaprezentowali nauczyciel gastronomii i zarazem koordynator projektu Krzysztof Zielonka i uczennica klasy czwartej Technikum żywienia i usług gastronomicznych Patrycja Niemczyk, którym towarzyszyli nauczyciele Ryszard Wolny i Jacek Sędek, nauczyciel gastronomii i hotelarstwa. Wręczyliśmy też gospodarzom drobne polskie słodkości i upominki promujące Śląsk, za które serdecznie dziękujemy Śląskiej Organizacji Turystycznej z Katowic. Wszyscy uczestnicy mobilności zostali poczęstowani polskimi czekoladkami, które zjedli ze smakiem, pomimo obfitości dań projektowych.
Zajęcia w kuchni rozpoczęliśmy od tradycyjnej zupy – Rićet, czyli zupy jarzynowej z boczkiem i fasolą z dodatkiem kaszy, a następnie danie główne Divjaćinski Golaź – gulasz z jelenia z dodatkiem knedli bułczanych. Na zakończenie jako deser Prekmurska Gibanica – warstwowe ciasto z serem, makiem, jabłkami i warstwą orzechową. Wszystkie potrawy smakowały znakomicie.
Po takich działaniach w szkolnej kuchni obowiązkowo spacer oraz wspinaczka i zwiedzanie lokalnego zamku z XIII wieku połączone z pokazem tańców w tradycyjnych strojach.
A jak było, zobaczcie na zdjęciach...