Zakończyliśmy kolejne dwie mobilności 6 państw, uczestników projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP).
Mobilność C4 i C10 w Galati nad Dunajem dla uczestników projektu z Polski, Francji, Słowenii, Turcji, Włoch i gospodarzy czyli Rumunii już za nami.
W czasie 5-cio dniowych warsztatów uczennice Ekonomika Emilia Kałuża i Nina Grabowska wraz z nauczycielami Alicją Pawliczek, Aleksandrą Zielonka i koordynatorem projektu Krzysztofem Zielonka sporządzali wiele zakąsek, zup, dań i ciast charakterystycznych dla regionu Galati i Kuchni Rumuńskiej, były to:
- Mici, czyli ostre kiełbaski z mielonego mięsa jagnięcego i wołowiny z papryką,
- Headcheese - tradycyjny wieprzowy salceson,
- rumuński barszcz z kury z papryką i pomidorami,
- żurek drobiowy z czosnkiem i octem,
- mołdawskie kotlety mielone z ziemniaczaną zapiekanką i surówką z kapusty z octem winnym,
- pasta z białej fasoli ze smażoną cebulką z pomidorami
- gulasz cebulowy ze smażonym kurczakiem z ostrą papryką
- Plachie, czyli duszony karp w warzywach i paście pomidorowej z polentą i czosnkiem,
- kiełbasa mołdawska z czosnkiem i ziołami,
- Bulz, czyli zapiekane kule z polenty z regionalnym serem i śmietaną,
- Papanasi – pączki serowe podawane z kwaśną śmietaną i konfiturą żurawinową,
- Biscuits salami, czyli rodzaj ciasta na zimno z herbatników, bakalii, kokosu i tureckich słodyczy podanych w formie rolady,
- Poale-n brau tradycyjne słodkie kołaczyki drożdżowe z serem,
- Cozonac – ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym.
Partnerzy z Włoch gotowali te dania online w swojej szkole, cały czas będąc z nami poprzez kamery, w związku z ich wewnętrznymi obostrzeniami covidowymi. Mamy nadzieję, że spotkamy się w następnej mobilności.
Warsztaty zakończyliśmy rozdaniem Certyfikatów Projektu przy udziale Dyrekcji Szkoły i pamiątkowymi zdjęciami, po czym rozpoczęliśmy część kulturalno-integracyjną mobilności, wycieczką kulinarną w Karpaty do Transylwanii. Zobaczyliśmy stare miasto Brasov, zamek Bran (zamek Drakuli), najstarszy działający młyn wodny zbożowy, zabytkowy monastyr Sinaia oraz Ursitelor, a w drodze powrotnej zamek Peles.
A jak było, zapraszamy do galerii i na szkolnego Facebooka oraz na stronę projektu www.kokcop.eu , gdzie możecie znaleźć przepisy na te dania i nie tylko w 7 językach oraz kulinarny słownik multimedialny.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019