Za nami już kolejna edycja Szkolenia z zakresu barman – kelner organizowanego w ramach projektu „Innowacyjne nauczanie potrzebą przyszłości”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2024-2020.
W tej edycji szkolenia, 13 uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych szlifowało nowe umiejętności barmańskie, kelnerskie i baristyczne, przygotowując pod okiem instruktora, różnokolorowe i pięknie dekorowane napoje chłodzące. Młodzi adepci sztuki barmańskiej wykonywali napoje zimne różnymi technikami: mieszane, wyciskane, miksowane, układane warstwowo i wieloporcjowo oraz gorące i deserowe z użyciem różnorodnych składników – nierzadko bardzo egzotycznych.
Poza technikami mieszania napojów kursanci przygotowywali się i szkolili w zakresie obsługi gości w restauracjach i innych zakładach gastronomicznych – trenując noszenie na tacach oraz ćwicząc zasady obsługi gości przy stolikach i barze.
Szkolenia z zakresu umiejętności barmańsko – kelnerskich cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem uczniów. Dają możliwość nabycia nowych umiejętności i świetnej zabawy!