Uczniowie naszego Ekonomika odbyli kolejne szkolenia z projektu „Innowacyjne nauczanie potrzebą przyszłości” w pracowni gastronomicznej. Tym razem to kuchnia Dalekiego Wschodu, a mianowicie Kurs Sushi.
W ciągu 4 dni uczniowie uczyli się zasad gotowania ryżu do sushi i jego zakwaszania. Przygotowywali dodatki do sushi, filetowali łososia, kroili warzywa, przeprowadzali obróbkę krewetek oraz gotowali i smażyli krewetki. W czasie kursu pod okiem nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki młodzi gastronomowie i hotelarze formowali różne rodzaje sushi:
- nigiri z warzywami, z łososiem wędzonym, z łososiem świeżym, z krewetkami,
- hosomaki z łososiem, z krewetką w temperze, z wędzonymi rybami (karmazynem, makrelą, sumem),
- uromaki z warzywami i surimi, z krewetkami,
- futomaki z surimi, ogórkiem, sałatą, awokado,
- datemaki z japońskim omletem,
- California rolls z surimi i krewetkami z warzywami i serkiem Philadelfia.
Każdy dzień kończył się prezentacją dań i degustacją z klasycznymi dodatkami, czyli sosem sojowym, pastą wasabi, marynowanym imbirem.
Kurs zakończył się egzaminem praktycznym, na którym nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali klasyczne sushi i swoje autorskie kompozycje sushi z rybą, warzywami.