Uwaga!!! Rusza rekrutacja na staże zagraniczne-> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

logoEU

Uczniowie naszego Ekonomika odbyli kolejne szkolenia z projektu „Innowacyjne nauczanie potrzebą przyszłości” w pracowni gastronomicznej. Tym razem to kuchnia Dalekiego Wschodu, a mianowicie Kurs Sushi.

W ciągu 4 dni uczniowie uczyli się zasad gotowania ryżu do sushi i jego zakwaszania. Przygotowywali dodatki do sushi, filetowali łososia, kroili warzywa, przeprowadzali obróbkę krewetek oraz gotowali i smażyli krewetki. W czasie kursu pod okiem nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki młodzi gastronomowie i hotelarze formowali różne rodzaje sushi:

- nigiri z warzywami, z łososiem wędzonym, z łososiem świeżym, z krewetkami,

- hosomaki z łososiem, z krewetką w temperze, z wędzonymi rybami (karmazynem, makrelą, sumem),

- uromaki   z warzywami i surimi, z krewetkami,

- futomaki z surimi, ogórkiem, sałatą, awokado,

- datemaki z japońskim omletem,

- California rolls z surimi i krewetkami z warzywami i serkiem Philadelfia.

Każdy dzień kończył się prezentacją dań i degustacją z klasycznymi dodatkami, czyli sosem sojowym, pastą wasabi, marynowanym imbirem.

Kurs zakończył się egzaminem praktycznym, na którym nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali klasyczne sushi i swoje autorskie kompozycje sushi z rybą, warzywami.

Kurs Sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

 Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą