Uwaga!!! Rusza rekrutacja na staże zagraniczne-> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

Konkurs „Dynia na warsztat” dobiegł końca, a nasza szkoła miała okazję podziwiać niezwykły talent i kreatywność uczniów. Dzięki ich zaangażowaniu korytarze wypełniły się wyjątkową atmosferą jesieni – wszystkie prace zachwycały estetyką i oryginalnością, sprawiając, że zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mogli cieszyć się pięknem stworzonych dekoracji.

Uczta dla podniebienia. Specjalna zupa dyniowa

Oprócz uczty wizualnej na uczestników czekała także prawdziwa uczta smaków. Pan Krzysztof Zielonka - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, wspólnie z uczniami klasy 2bTG, przygotował aromatyczną zupę dyniową, która stała się prawdziwym hitem dnia. Zdradził On również tajemnicę swojej receptury:

  • Tajemnica kryje się w smażeniu wszystkich warzywa na maśle z przyprawami. Warto też trochę poddusić je z kawałkami ziemniaka, który po zmiksowaniu wszystkich warzyw naturalnie zagęści zupę, zwłaszcza z dodatkiem śmietanki kremówki.

Dzięki temu danie miało idealną konsystencję i bogaty smak, który podkreślał atmosferę naszego jesiennego spotkania.

Wyniki konkursu i nagrody

Poziom konkursu był niezwykle wysoki, a wybór zwycięzców okazał się trudnym zadaniem. W związku z tym postanowiliśmy przyznać specjalne nagrody dla wyróżnionych klas:

  • Klasy 4 TOT, 2 AR i 3 TG – za wyjątkowe zaangażowanie i pomysłowość - zapraszamy na warsztaty kreatywne w wodzisławskiej SOWIE. Czekają na Was pełne inspiracji zajęcia, które rozwijają wyobraźnię i umiejętności artystyczne.

  • 5 RE, 4TG i 3P – dla Was przygotowaliśmy słodką nagrodę w postaci pysznego ciasta marchewkowego oraz dzień bez sprawdzianu, byście mogli cieszyć się chwilą odpoczynku po konkursowych zmaganiach.

Dynie na rzecz Pet Patrol Rybnik

Dynie zostaną przekazane do Rybnika, gdzie ucieszą zwierzaki. Jeśli ktoś ma w domu dodatkowe dynie, cukinie lub marchewki, które chciałby przekazać na ten cel, można je przynosić do szkoły do jutra, do godziny 15:00.

  • Dziękujemy wszystkim za ogromne zaangażowanie, pomysłowość i chęć czynienia dobra. Dzięki Wam nasza szkoła mogła wspólnie cieszyć się jesienną atmosferą i działać na rzecz innych. Jesteście wspaniałą częścią naszej społeczności, a każda akcja tego typu pokazuje, jak wiele można osiągnąć, działając razem - podkreślają organizatorzy konkursu przedstawiciele Samoządu Uczniowskiego.

Oto przepis na aromatyczną i kremową zupę dyniową, idealną na chłodniejsze dni:

Składniki:

  • 1 kg dyni (najlepiej odmiana hokkaido lub piżmowa)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 średnie marchewki

  • 1 ziemniak

  • pietruszka

  • seler

  • 800 ml bulionu warzywnego

  • 200 ml mleczka kokosowego lub śmietanki kremówki (opcjonalnie dla większej kremowości)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • kurkuma

  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

  • papryka słodka

  • curry

  • chilli

  • świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka,lubczyk, kolendra lub tymianek)

  • pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie warzyw

Dynię obierz (jeśli używasz dyni hokkaido, skórki nie trzeba obierać), usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewki i ziemniaka obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Smażenie

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek lub masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, żeby się nie przypalił.

Gotowanie

Do garnka dodaj pokrojoną dynię, marchewki oraz ziemniaka. Wlej bulion warzywny i gotuj całość na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.

Blendowanie

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Wlej mleczko kokosowe lub śmietankę, jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.

Doprawianie

Dopraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ostrą papryką według własnego smaku. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie podgrzej, jeśli zupa ostygła.

Podanie

Zupę dyniową serwuj gorącą, posypaną uprażonymi pestkami dyni oraz świeżymi ziołami. Możesz też dodać odrobinę oliwy smakowej lub kwaśnej śmietany dla kontrastu.

Smacznego!

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą